Hürriyet

Sayfalar

24 Temmuz 2011 Pazar

KAZANDİBİ

     MALZEMELER
  • 4 bardak halis süt
  • 1 fincan pirinç unu
  • 1 fincan nişasta
  • 1 bardak toz şeker
  • 1 fiske tuz
     YAPILIŞI
     1. Süt ile iyice kaynatılır, şekeri konur yine kaynatılır.
     2. Ayrı bir kapta pirinç unu ve nişasta birlikte soğuk su ile duruca eritilir.
     3. Kaynayan şekerli sütten birkaç kaşık pirinç unlu nişata eriyiğine konur, hemen karıştırılır.
     4. Üç numaradaki bu karışım kaynamakta olan süte yavaş yavaş karıştırılarak akıtılır. Bir tahta kaşıkla dibinide kazıyarak çabuk çabuk 20-30 dakika kadar iyice muhallebi koyulaşıncaya kadar pişirilir.
     5. Kalınca bir tepsiye gayet hafif yağ sürülür. Pişen muhallebi bir buçuk parmak kalınlığında düzgünce dökülür.
     6. Kızgın ateş üzerinde kenarlardan başlayarak tepsiyi çevire çevire altının yanık bir hal alması temin edilir. Bu işlem biraz beceri isteyen bir iştir. Dibinin her tarafı güzelce tutturulduktan sonra ateşten alınr. İyice soğumaya terk edilir. Sonra buzdolabına konur. Kare halinde parçalara kesilir. Bir spatula ile dibi kazınarak alınır, servis tabağına ters yüz edilerek konur. Üzerine gül suyu dökülür.

    NOT: Kazandibi fırında pişirilirse fırının yalnız altı yakılır ve yalnız altı kızartılır. Fırından çıkar çıkmaz hemen tepsi soğuk suya oturtulur ve soğutulur.

1 yorum:

  1. Mehmet bey, tepsiye pudra sekeri yada toz seker dokmuyormusunuz.?

    YanıtlaSil